Vegetarische Dashi-Misosoep Recept voor een Gezonde Darmflora

Naarmate de koudere maanden naderen, merk ik dat ik altijd meer zin krijg in verwarmende soepen. Dit vegetarische/ veganistische dashi miso soep recept is momenteel een favoriet van mij.

Deze soep zit ook nog eens boordevol ingrediënten die goed zijn voor de darmgezondheid. Het recept bevat dashi, miso en probiotische groenten, die elk hun eigen helende eigenschappen bevatten.

In deze blogpost ga ik eerst dieper in op hoe deze ingrediënten onze gezondheid bevorderen. Maar als je direct naar het recept wil gaan, klik dan hier.


dashi misosoep darmgezondheid

Dashi: Een helende bouillon

De basis van dit recept is dashi. Dit is een bouillon die veel gebruikt wordt in de traditionele Japanse keuken. Dashi heeft een unami-smaak, waardoor het de perfecte basis vormt voor veel verschillende recepten.

Er bestaan verschillende soorten dashi. Traditioneel wordt deze bouillon vaak gemaakt door gedroogd kombu-zeewier en katsuobushi, gedroogde bonitovlokken, te laten weken in water.

Voor deze vegetarische soep gebruik ik kombu vlokken en shiitake paddestoelen om de dashi te maken.

Kombu is een zeewier dat rijk is aan jodium, kalium, calcium, ijzer, magnesium, zink, vitamines B, C, D en E, en aminozuren.

Kombu kan de spijsvertering verbeteren door te helpen bij de afbraak van zetmelen. Het bevat ook bepaalde enzymen die flatulentie verminderen.

Shiitake is een paddenstoel. Dit ingredient bevat selenium, koper, foliumzuur, kalium, mangaan, magnesium, ijzer, vitamine D en B6. Het kan helpen cholesterol te verlagen, ons immuunsysteem te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Miso: Boost je darmgezondheid

Het volgende essentiële ingrediënt in deze dashi-misosoep is de misopasta. Miso is een gefermenteerde traditionele Japanse smaakmaker die vaak wordt gebruikt in sauzen, spreads, dressings en soepen.

Het wordt gemaakt van sojabonen, granen, zout en koji-cultuur (een fermentatiestarter). Het fermentatieproces van miso kan zes maanden tot wel vijf jaar duren.

Misopasta voegt niet alleen smaak toe aan deze soep, maar het zit ook boordevol culturen van heilzame bacteriën, zogenaamde probiotica, die goed zijn voor de darmgezondheid.

Deze culturen ondersteunen de goede bacteriën in ons lichaam. Een gezond evenwicht van deze bacteriën is essentieel en heeft invloed op verschillende lichaamsprocessen, waaronder de spijsvertering en de algehele gezondheid van de darmen.

Prebiotische groenten

Ten slotte bevat dit dashi-misosoep recept veel prebiotische groenten. Net als de misopasta voeden deze groenten de goede bacteriën in onze darmen.

Deze prebiotische groenten zijn vaak rijk aan voedingsvezels die ons lichaam zelf niet verteren. Deze vezels komen dus onverteert in onze darmen aan, waar ze als voedsel dienen voor onze darmbacteriën en deze gezond houden.

Voor dit recept gebruik ik specifiek prebiotische groenten die in het seizoen zijn in de herfst, namelijk knoflook, rode ui, pastinaak, wortel, venkelknol en aardappelen.

De invloed van probiotica

Er is nog maar weinig bekend over de invloed van probiotica op onze gezondheid. Maar wat de wetenschap ons nu al wel kan vertellen is dat het eten van prebiotica en het gezond houden van onze darmbacteriën kan bijdragen aan een goede opname van voedingsstoffen, het verbeteren van onze immuniteit, onze bloedsuikerspiegel in evenwicht kan houden en de productie van neurotransmitters kan verbeteren.

Ook kan het helpen bij het verminderen van ontstekingen, het risico op hart- en vaatziekten en stressniveaus.

Als je nog niet veel probiotische voeding eet, raad ik aan om met kleine hoeveelheden te beginnen. Probiotische voeding zetten namelijk je darmbacteriën aan het werk. Als ze plotseling een aanzienlijke hoeveelheid werk krijgen, kan dit leiden tot flatulentie en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Maar als je deze voedingsmiddelen geleidelijk introduceert, zal de bacteriekolonie in je darmen steeds sterker en gezonder worden. Dit vegetarische dashi-misosoep recept is perfect om hiermee te beginnen!

Vegetarische Dashi-Misosoep Recept

Dashi miso soup recipe

Dashi ingrediënten

  • 1 liter water

  • 20 gram kombu (gedroogd zeewier)

  • 40 gram shiitake paddenstoelen (gedroogd of vers)

Miso soep ingrediënten

  • Twee tot vier eetlepels misopasta (afhankelijk van je voorkeur voor smaak)

  • 2 eetlepels van je favoriete olie. Ik gebruik avocado-olie.

  • 1/2 rode ui

  • Twee teentjes knoflook

  • Een prei

  • Een middelgrote pastinaak

  • Drie middelgrote wortels

  • 1/2 venkelknol

  • Drie middelgrote aardappelen

  • Wat peper naar smaak

  • Zwarte sesamzaadjes voor garnering

Instructies

Voorbereiding dashi bouillon: 10 minuten + tijd om de bouillon te laten trekken, tussen de 6 en 12 uur.

Voorbereiding miso soep: 1 uur

Aantal porties: 4 porties

Bewaren: De dashi-bouillon kan je in de koelkast bewaren voor 3 tot 5 dagen. Of je kunt deze invriezen en ongeveer 2 weken bewaren.

Je kunt de misosoep ongeveer 24 uur in de koelkast bewaren. Houd er rekening mee dat de smaak van de miso minder wordt als je deze opnieuw opwarmt. Zorg ervoor dat je de soep niet opnieuw aan de kook brengt tijdens het opwarmen.

  1. Voeg de kombu en shiitake toe aan het water

  2. Laat het minimaal 6 uur weken. Ik laat het graag een nacht staan.

  3. Wanneer de dashi gereed is, voeg de misopasta toe

  4. Laat het ongeveer 10 minuten sudderen en zeef dan de bouillon

  5. Terwijl de bouillon suddert, snijd alle groenten

  6. Voeg wat olie toe aan een pan en bak eerst de ui een paar minuten

  7. Voeg de prei, pastinaak, wortel en venkel toe en bak nog ongeveer 5 minuten

  8. Voeg tot slot de knoflook toe aan de pan en bak 30 seconden

  9. Voeg de gekookte groenten en aardappelen toe aan de gezeefde bouillon

  10. Laat het op laag vuur nog eens 20-30 minuten sudderen tot alle groenten gaar zijn

  11. Strooi wat zwarte sesamzaadjes over de soep en het is klaar om van te genieten. De misosoep smaakt het beste warm.


 
Vorige
Vorige

De Mullerthal Trail - Hiken in Luxemburgs Klein Zwitserland

Volgende
Volgende

Koffiescrub: Recycle Je Koffieprut - DIY Uit De Keukenkast