Mullerthal Trail Route 2: Een Sprookjesachtige Wandeling
Aan het begin van deze maand reisde ik naar Luxemburg om een deel van de Mullerthal Trail te wandelen. Dit is een 112 km lang wandelpad in de Mullerthal Regio. De route is verdeeld in drie rondwandelingen die afzonderlijk of als geheel kunnen worden gelopen.
Ik liep de Mullerthal Trail Route 2. Deze route voert je mee langs een sprookjesachtig landschap van bemoste bossen, indrukwekkende rotsformaties, beekjes en watervallen.
De route wordt vaak in twee dagen gewandeld, maar ik had er drie dagen voor uitgetrokken, zodat ik ruim de tijd had om volop van de omgeving te genieten en op mijn eigen tempo te lopen.
In deze blog deel ik mijn ervaringen met het wandelen van de route, hoe ik de route heb uitgestippeld en op welke campings ik heb overnacht. Ook deel meer informatie over de voorbereiding van de Mullerthal Trail Route 2.
Alle foto’s en afbeeldingen in deze blog zijn door mijzelf gemaakt, tenzij anders aangegeven.
Praktische info
Locatie: Mullerthal gebied in Luxemburg
Startpunt: Verschillende startpunten, waaronder Echternach, Berdorf, Mullerthal, Hersberg en Scheidgen.
Bereikbaarheid: De trail is zowel met de auto als het ov heel goed bereikbaar. Lees meer informatie hierover verderop in de blog.
Afstand: 38 km
Routebeschrijving: Klik hier voor de Komoot kaart of download het GXP-bestand hier.
Moeilijkheidsgraad: De route is vrij pittig. Je hebt een goede conditie nodig en je moet het niet erg vinden om flink wat hoogtemeters te maken.
Dag 1 - Mullerthal Trail Route 2 - Van Scheidgen naar Consdorf
De eerste wandeldag begon ik rond 11:00 uur. Ik heel benieuwd naar de omgeving waar deze route je langs leidt. De Mullerthal Regio staat bekend als ‘Klein Zwitserland’ omdat het qua terrein, dichte bossen, grotten en beekjes op Zwitserland lijkt.
Mijn verwachtingen werden zeker overtroffen. Vanaf het eerste moment neemt de Mullerthal Trail Route 2 je mee door magische bossen en langs indrukwekkende gigantische rotsformaties. Het voelde alsof ik in een andere wereld was.
Rond deze tijd van het jaar zijn de bomen nog kaal, maar de bosgrond is rijkelijk bedekt met prachtige kleine witte wilde lentebloemen (zie tweede foto hieronder).
Langs het pad vind je verschillende bankjes zodat je even kunt stoppen (voor een lunch pauze) en kunt genieten van het landschap.
Smalle rotsformaties en aankomst op de camping
Waar het eerste deel van deze dag rustig begon en ik niet over moeilijk terrein liep, was het laatste deel van deze dag was het meest uitdagende. Dit gedeelte leidde mij door vele smalle rotsformaties (zie derde foto hierboven).
Soms moest ik mijn rugzak afdoen en zijwaarts lopen om tussen de rotsen door te kunnen. Een hoofdlamp is hier echt onmisbaar, aangezien bepaalde stukken behoorlijk lang en donker zijn.
Ondanks het pittige terrein was dit een waanzinnig stuk om doorheen te lopen.
Tegen het einde van de middag kwam ik aan op Camping La Pinède in Consdorf. De camping ligt op ongeveer 550 meter van de route. Op deze camping vind je een winkeltje en een brasserie, en de faciliteiten waren schoon.
Ik zette de tent op en sprong onder de douche. Mijn lichaam voelde een beetje pijnlijk aan van de rugzak en ik moet eerlijk zeggen dat ik op dat moment een beetje onzeker was over hoe mijn lichaam zich de volgende dag zou voelen.
Ik zette wat heet water op het fornuis voor mijn maaltijd en ging vroeg naar bed.
Dag 2 - Mullerthal Trail Route 2 - Van Consdorf naar Berdorf
Op de tweede dag werd ik rond 7.30 uur wakker. Ik had behoorlijk goed geslapen en voelde me gelukkig veel beter dan de avond ervoor. Mijn vertrouwen in mezelf en mijn kunnen kwam langzaam terug.
Na het ontbijt (gevriesdroogd roerei is eigenlijk best lekker!) en het inpakken van mijn spullen startte ik de tweede dag van de wandeling.
Het dorpje Mullerthal
Deze dag had iets steilere beklimmingen dan dag 1 en ik was blij dat ik mijn twee wandelstokken bij me had. Na een mooi stuk door het bos bij Consdorf te hebben gelopen kwam ik uiteindelijk aan in het dorp Mullerthal.
Dit gedeelte van de route leidde mij langs mooie watervallen. Het was hier wel erg druk met toeristen en ik moest soms wat moeite doen om tussen de mensen door te komen.
Ondanks dat het hier prachtig was, was ik blij om uiteindelijk in een rustiger deel te belanden.
Op weg naar Berdorf
In de middag liep ik in een prachtig gedeelte waar je over meerdere smalle bruggetjes wandelt (zie foto’s hierboven).
Na het wandelen door boslandschappen stond ik aan het einde van de dag opeens in een woonwijk van het dorp Berdorf.
Dit was wel even wennen nadat zo lang in de natuur te zijn geweest. Na een korte wandeling door het dorp kwam ik aan op Camping Belle Vue.
Deze camping ligt op ongeveer 180 meter van de Mullerthal Trail. Het is een grote camping en het was er erg druk. De faciliteiten waren goed en schoon, en er was een leuk winkeltje bij de receptie, waar ik brood bestelde voor de volgende dag.
Dag 3 - Mullerthal Trail Route 2 - Van Berdorf naar Scheidgen
Op de laatste dag van de Mullerthal Trail Route 2 stond ik rond 7 uur op en haalde de bestelde broodjes bij het winkeltje van de camping. Ik had zin in de laatste dag die door het mooiste stuk van de hele wandeling zou gaan. Maar tegelijkertijd zag ik er ook tegen op om de trail vandaag te moeten verlaten.
Rotsformaties en grotten
Vanaf de camping was ik snel terug op de trail. Na een korte wandeling langs velden veranderde de omgeving in een sprookjesachtig landschap met grotten, beekjes en nog meer rotsformaties. Tot nu toe was de route al schitterend geweest, maar dit deel overtrof alles. Ik zou hier nog graag een keer terugkomen.
Een populaire plek waar ik doorheen liep is Huel Lee (zie derde foto hieronder), een door mensen gemaakte grot. In de Romeinse tijd en de Middeleeuwen werd deze plek gebruikt om stenen te winnen voor de bouw.
Echternach
In de middag moest ik verschillende beklimmingen maken door een bos. Ik merkte dat mijn lichaam moe aanvoelde en ik moest mezelf soms echt weer even motiveren om verder omhoog te lopen. Uiteindelijk kwam ik aan bij het uitkijkpunt in Echternach (zie tweede foto hieronder). Hier heb je een heel mooi uitzicht over de hele stad.
Ik besloot om niet het centrum in te gaan. Ik wilde de stad liever een andere keer bezoeken zonder enorme rugtas. En ik was om eerlijk te zijn ook nog niet helemaal ready om weer omringt te zijn door veel mensen.
Tijdens de route kwam ik hier een daar andere wandelaars tegen, maar voor het grootste gedeelte was het heel rustig op de trail. Ik vind het zelf heel fijn om in stilte te wandelen en echt op te kunnen gaan in de natuur.
Het einde van de trail
Vanaf het uitkijkpunt wandelde ik van Echternach langs velden en bossen weer terug naar mijn startpunt. Ik nam rustig de tijd om de route af te sluiten. Het voelde vreemd om te beseffen dat de wandeling voorbij was en dat ik niet meer hele dagen zouden lopen.
Ik was trots op mezelf dat ik deze meerdaagse trektocht met backpack en kampeerspullen had gedaan. En het liet me inzien dat ik veel meer kan bereiken dan ik soms denk.
Ik ben nooit het atletische of sportieve type geweest, en voor mij gaat het er niet om hoe snel ik loop of dat ik telkens mijn grenzen moet verleggen. Ik stap wel graag uit mijn comfortzone, maar sta mezelf ook toe om plezier te hebben en te genieten van het proces. Dat is wat voor mij het belangrijkste is. En zo voelde deze wandeling op de Mullerthal Trail route 2 echt.
Een kort overzicht van de Mullerthal Trail
Wanneer je de gehele Mullerthal Trail loopt kan je dit in zes etappes doen. Deze zijn allemaal tussen de 12,5 en 24,5 km lang. De trail bestaat uit drie routes die ook afzonderlijk kunnen worden gelopen. Het zijn allemaal rondes, zodat je de wandeling gemakkelijk op dezelfde plek kunt beginnen en eindigen.
De drie routes zijn ongeveer even lang. Route 1 is 36 km en Route 2 en 3 zijn 38 km lang. Er zijn ook vier extra routes (A, B, C en D), variërend van 31,5 tot 9 km lang, die je afzonderlijk kunt lopen of aan (een van) de hoofdroutes toegevoegd kunnen worden.
Klik hier voor een uitgebreide blogpost over de gehele Mullerthal Trail. Ik behandel de etappes, routes, extra wandelingen, de mogelijkheden in het gebied en FAQ’s.
Jezelf goed voorbereiden
Toegankelijkheid van de Mullerthal Trail route 2?
Hoewel de route wellicht wat uitdagend lijkt is deze ook goed te doen voor minder ervaren wandelaars. Zo lang je maar een goede conditie hebt.
De beklimmingen die je tijdens de route maakt zijn het pittigst. Als dit niet jouw ding is zou ik wellicht voor een andere wandeling kiezen.
Enige behendigheid is ook handig tijdens de wandeling. Je moet soms over rotsen en stenen heen lopen. Ik vond op deze momenten mijn wandelstokken erg fijn als extra support.
Ik zou voor en tijdens de wandeling het weer goed in de gaten te houden in verband met veiligheid. Wanneer het regent kan het pad namelijk erg modderig en glibberig worden.
Welke spullen moet je meenemen tijdens de Mullerthal Trail route 2?
Ik heb een uitgebreide lijst gemaakt, waarin je kunt lezen welke spullen ik gebruik tijdens mijn kampeer- en wandeltochten. Deze gearlijst lees je hier.
Voor de Mullerthal Trail route 2 heb ik een aantal specifieke tips:
Zorg voor wandelschoenen met een goede grip. Tijdens deze wandeling loop je door ruig terrein. Het dragen van sneakers of andere gympen zou ik dus afraden.
Neem voldoende water mee. Tijdens de wandeling zijn geen drinkwaterpunten te vinden. Je zou in de dorpjes natuurlijk water kunnen kopen. Maar aangezien winkels ook niet altijd open zijn zou ik zorgen dat je genoeg meeneemt.
Je zult tijdens de hike soms door smalle rotsformaties lopen, het is dus handig om voor deze delen een hoofd- of zaklamp mee te nemen.
Mocht je het fijn vinden om extra support te hebben tijdens het wandelen kun je overwegen om wandelstokken mee te nemen.
Zorg dat je je kleed in laagjes, zo kun je jouw outfit makkelijk kunt aanpassen aan het weer. Ik vind het zelf fijn om merinowol te dragen. Dit materiaal houdt je in de winter warm en in de zomer koel. Daarnaast is het antibacterieel, waardoor het niet gaat stinken.
Hoe bereik je de Mullerthal Trail Route 2? Parkeren en openbaar vervoer
De gehele Mullerthal Trail is erg makkelijk te bereiken, zowel met de auto als met het openbaar vervoer.
Afhankelijk van waar je de route begint zijn er meerdere parkeerplekken te vinden. De meeste mensen starten route 2 in de stad Echternach. Hier kun je bijvoorbeeld de auto parkeren op de parkeerplekken Trooskneppchen of het grootere Du Lac.
Het openbaar vervoer is gratis in Luxemburg en langs de gehele route zijn meerdere bushaltes te vinden, waardoor het gemakkelijk is om vanaf je huis, accommodatie of parkeerplaats met de trein en bus naar de trail te reizen.
Overnachten op de Mullerthal Trail Route 2
Op deze route had ik mijn tent meegenomen om te gaan kamperen. Het is niet toegestaan om in dit gebied te wild kamperen, maar er zijn gelukkig meerdere campings langs de de gehele trail te vinden.
Ik overnachtte op camping La Pinède in Consdorf en camping Belle Vue in Berdorf.
Daarnaast zijn er ook verschillende hotels, B&B's, jeugdherbergen en vakantiehuizen in de buurt van de route. Meer informatie daarover vind je op de officiële Mullerthal Trail website.
Routekaarten van de Mullerthal Trail Route 2
Hieronder vind je twee Komoot collecties met routekaarten voor de Mullerthal Trail Route 2. De eerste is een route van twee dagen die loopt van Echternach naar Consdorf en weer terug naar Echternach. De tweede collectie is de route die ik tijdens mijn wandeltocht heb gebruikt. Deze driedaagse wandeling loopt van Scheidgen naar Consdorf, naar Berdorf en via Echternach weer terug naar Scheidgen.
Ben je van plan om de Mullerthal Trail Route 2 te gaan lopen, of heb je deze al gelopen? Ik hoor graag jouw ervaringen!
Meer inspiratie en informatie over de Mullerthal Trail: