Cabiner in Drenthe: Wintermagie op de Drentsche Aa
Afgelopen december vierde ik mijn 30e verjaardag in een cosy, off-grid cabin diep verscholen in het bos. Het voelde als de perfecte manier om afscheid te nemen van mijn twintiger jaren en deze nieuwe fase in mijn leven in te gaan.
Ik besloot een Cabiner in Drenthe te boeken en te verblijven in het prachtige Hondsrug Unesco Geopark.
Deze drie dagen, zonder Wi-Fi en met volop tijd om het bos te verkennen, te lezen, stil te zijn en te rusten, waren een prachtige manier om mijn verjaardag door te brengen.
In deze post deel ik hoe ik het verblijf in de Cabiner in Drenthe heb ervaren en meer informatie over het unieke project van Cabiner.
Cabiner in Drenthe dag 1
Op de eerste dag arriveerde we wat later dan gepland bij de parkeerplaats van het Buitencentrum Boomkroonpad in Borger, waar we de auto konden parkeren. Het begon al snel donker te worden, maar gelukkig was het maar een korte wandeling van ongeveer 2,5 kilometer naar de cabin.
In het donker door het bos wandelen vond ik een beetje spannend, maar al snel merkte ik hoe stil en kalm het bos aanvoelde. We gebruikte de routebeschrijving die we van Cabiner hadden gekregen om de cabin te vinden, waar we komende paar dagen zullen verblijven.
Na een wandeling over bestaande paden kwamen we aan bij een punt waar we een kort zijpad in moesten lopen om bij de cabin te komen. Deze staat mooi verscholen in het bos.
Eenmaal veilig aangekomen maakte we de houtkachel snel aan aangezien de temperaturen zich onder het vriespunt bevonden en werd het binnenin de cabin langzamerhand behaaglijk.
De afgelopen dagen had het al wat gesneeuwd en ik was blij dat er een grote kans was dat we deze dagen in een winter wonderland zouden verblijven.
De cabin voelde gelijk heel rustgevend. De omgeving was muisstil. We maakte een makkelijk avondmaal en kropen lekker in onze warme slaapzakken, lazen nog wat bladzijdes uit die boeken die we mee hadden genomen en vielen vroeg in slaap.
Cabiner in Drenthe dag 2
De volgende dag werden we wakker in een prachtig mistig winterlandschap. Er was die nacht nog meer sneeuw gevallen. Het eerste wat wij deden, was de houtkachel snel weer aansteken en wat water pompen. Het voelde zo goed om weinig afleiding te hebben en alleen met deze basis dingen bezig te zijn.
In de ochtend konden wij eindelijk de omgeving van de cabin goed zien. En wat een geweldige plek is het. De Cabiner staat middenin het bos, waarbij er geen paden zichtbaar zijn vanaf de cabin. Je ziet alleen het bos en met wat mazzel de wezens die daar leven. Wij zagen af en toe wat vogels vanuit het raam.
Ook konden we de cabin van binnen eens goed verkennen. Hieronder zal ik een overzicht geven van hoe de cabin er van binnen uitziet.
Binnenkijken in de cabin
De binnenkant van de cabin is eenvoudig, maar het heeft alles wat je nodig hebt. Er is een klein keukenblok met een fornuis en zelfs een kleine koelkast in een lade, die je indien nodig aan kunt zetten.
Tegenover het keukenblok hangt een grote gootsteen. Als je het water wilt gebruiken moet je dit omhoog pompen met een hendel. Het klinkt misschien als veel werk, maar het valt heel erg mee.
De houtkachel in de cabin heeft een systeem om het water te verwarmen. Dus als je een vuur aansteekt in de kachel, kun je warm water uit de kraan bij de gootsteen of in de douche gebruiken.
Naast de keuken, in een afgesloten ruimte, bevindt zich de badkamer. Deze heeft een composttoilet en een douche. Ik was een beetje sceptisch over de douche, aangezien je hiervoor ook water moet pompen. Maar met z’n tweeën was het perfect te doen en het water was ook echt lekker warm.
Als je alleen in de cabin verblijft wordt het misschien wat lastiger en kan je wat korter douchen. Tenzij je tussendoor even water gaat pompen. De waterdruk wordt wel snel minder dus wij moesten terwijl de ander onder de douch stond wel tussentijds nog een keertje water oppompen.
In het leefgedeelte van de cabin staat een grote tafel met aan beide zijden twee banken. Er is ook een kingsize bed en een cosy fauteuil om van het uitzicht te genieten.
Vanaf de bank, het bed en de fauteuil heb je door het enorme raam aan de voorzijde van de cabin fantastisch zicht op het bos.
Een tweede tweepersoonsbed is bereikbaar door middel van een ladder in het keukengedeelte. Dit bed bevindt zich boven de badkamer. Je kunt dus met 4 personen in deze Cabiner verblijven.
Het bos verkennen
Op de tweede dag maakte we een lange wandeling. Het bos zag er door de mist uit als een mysterieus een moody landschap.
De Cabiner bevindt zich in Boswachterij Gieten-Borger, een gebied op de Hondsrug. Vanaf de cabin liepen we weer terug naar het Buitencentrum en vanaf daar maakte we een wandeling naar het meer Gasselterveld.
Wanneer je hier aankomt lijkt het wel alsof je niet meer in Nederland bent. Het water van de plas is helder azuurblauw. Door de mist kon je de andere kant van de plas niet zien, waardoor het oneindig groot leek.
Je kunt een wandeling van ongeveer 4 km maken rondom de plas. Je loopt hier over zandpaden, tussen struiken en naaldbomen en langs de prachtige oevers.
Lees hier mijn blog over de wandeling Gasselterveld & ’t Nije Hemelriek
We kwamen laat in de middag weer terug bij de cabin en gelukkig was het nog warm binnen. We namen allebei een warme douche, maakte gnocchi die we mee hadden genomen, en lazen nog wat tijd in onze boeken aan de grote eettafel.
Tijdens mijn verblijf las ik 'The Girl Who Speaks Bear' van Sophie Anderson. Een prachtig verhaal geïnspireerd op Oost-Europese volksverhalen, dat zich afspeelt in een magisch bos tijdens de winter. Dus het perfecte boek om tijdens deze trip te lezen.
Opnieuw voelde de avond in de cabin heel ontspannen aan. De stilte en duisternis buiten en de weinige afleiding om me heen waren heerlijk.
Cabiner in Drenthe dag 3
Toen we de volgende dag wakker werden, zagen we dat het nog meer had gesneeuwd. In de meeste delen van het land was het al aan het smelten, dus we waren erg dankbaar voor deze verrassing.
We hadden een rustige ochtend. Ik maakte een korte wandeling rondom de cabin en nam nog wat foto’s van de omgeving. Na ons ontbijt pakte we onze spullen weer in en was het tijd om de cabin te verlaten.
De wandeling terug naar de parkeerplaats door het besneeuwde bos was prachtig. Eenmaal bij de auto aangekomen laadde we onze backpacks in en maakte we nog een wandeling rondom het Buitencentrum.
Wij besloten op Komoot een route uit te stippelen, maar vanaf dit punt zijn er meerdere bestaande routes van verschillende lengtes die je kunt volgen.
De wandeling eindige bij het Boomkroonpad. We aten we een lunch bij het gezellige Bospaviljoen de Woudstee, wat zich daarnaast bevindt. Ze gebruiken hier zoveel mogelijk lokale en biologische producten.
Na de lunch was het weer tijd om in de auto te stappen op weg naar huis.
Over Cabiner
Cabiner is een Nederlands bedrijf waar je één of meerdere off-grid cabins kunt huren op verschillende unieke natuurlijke plekken in Nederland. Door de locaties van sommige cabins krijg je de kans om op plekken te overnachten, waar dit anders verboden is.
Cabiner verblijf
Wanneer je een cabin boekt bij Cabiner, heb je de keuze om ofwel in één cabin te verblijven of gedurende twee of meer dagen van cabin naar cabin te trekken. De wandelroutes die je dagelijks maakt variëren van korte wandelingen tot meer dan 10 km lange trektochten. Dit kun je zelf bepalen.
Afhankelijk van het gebied en de cabin waar je verblijft verblijft, maak je op de eerste en laatste dag een wandeling vanaf een parkeerplaats naar je Cabiner. Ook hier heb je de keuze tussen een korte en lange route.
Wij verbleven bijvoorbeeld in cabin C8 op de Hondsrug. Dit is onderdeel van het Nationaal Park Drentsche Aa. We konden kiezen tussen een kortere wandeling van 2,5 km en een langere van 11 km vanaf de parkeerplaats van Staatsbosbeheer.
Cabiner heeft verschillende cabins in de gebieden van Nederland: Het Hogeland (Groningen), Horsterwold (tussen Amsterdam en Utrecht), Nationaal Park Drentsche Aa, Lauwersmeer, Nationaal Park Dwingelderveld & Ruinen, Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en op de Noord-Veluwe.
Low impact
Naast dat ik graag in een Cabiner wilde verblijven vanwege de bijzondere locaties waar ze zich bevinden, ben ik ook erg fan van de natuur-gerichte missie van het bedrijf.
Zo zijn alle cabins van 100% biologisch afbreekbare materialen gemaakt door Wikkelhouse. Ze zijn allemaal zelfvoorzienend en kunnen makkelijk verplaatst worden wanneer dat nodig is.
Cabiner zorgt ervoor, in samenwerking met natuurbeheerders, dat ze de impact op de flora en fauna monitoren via wildcamera's in de gebieden van de cabins.
Ook krijg je, voordat je aankomt, een mail met tips voor een zo klein mogelijke voetafdruk tijdens je verblijf.
Op deze manier streeft Cabiner ernaar zo min mogelijk impact te hebben op de gebieden waarin hun cabins zich bevinden. Meer informatie over Cabiner is te vinden op hun website.
Meer winter avontuur: