Eten Volgens De Seizoenen: Tips + Gratis Seizoenskalender

Eten volgens de seizoenen is een prachtige manier om bewuster en duurzamer om te gaan met voedsel. Het bevordert niet alleen onze gezondheid, maar ook die van de planeet en het ondersteunt onze lokale gemeenschap.

In dit artikel vertel ik meer over eten volgens de seizoenen, de voordelen en hoe je hiermee kunt beginnen. Daarnaast deel ik tips om in contact te komen met telers, boeren en andere voedselondernemers in jouw omgeving. En wat de impact hiervan kan zijn.

Ook deel ik een gratis seizoenskalender zodat jij voortaan altijd weet welke seizoensgroenten en fruit er wanneer beschikbaar zijn.


groenten uit het winterseizoen

Wat houdt eten volgens de seizoenen in?

Wanneer we het hebben over eten volgens de seizoenen duidt dit op het kopen, koken en eten van voedsel dat van nature groeit en geoogst kan worden in een bepaalt seizoen in jouw locatie.

Om je een voorbeeld te geven in Nederland zou dit betekenen het eten van asperges in de lente, aardbeien in de zomer en witlof in de winter.

De impact van ons voedsel

In de supermarkt kun je het hele jaar door dezelfde soorten voedsel kopen. Dit betekend echter dat veel van deze voedingsmiddelen uit andere landen of zelfs continenten komen.

Als ik bijvoorbeeld in januari blauwe bessen wil kopen, komen deze vaak uit Chili of Nieuw-Zeeland. Dit betekend dat de ecologische voetafdruk, de impact van het hele productieproces van een voedingsmiddel - van boerderij tot de eettafel, van deze bessen vele male groter is dan van blauwe bessen die ik bij een Nederlandse kwekerij koop.

Daarnaast zullen de lokale bessen waarschijnlijk meer voedingsstoffen bevatten en smaken beter omdat ze veel verser zijn dan de bessen die uit de andere kant van de wereld komen. Eten volgens de seizoenen maakt ons in de eerste plaats bewuster van de impact van onze voedselkeuzes.

Het is natuurlijk handig dat we zo makkelijk dat we het hele jaar door aan zoveel verschillende voedingsmiddelen kunnen komen. Zeker als je in een gebied woont waar het niet mogelijk of moeilijk is om bepaalde producten te verbouwen.

Alle kleine beetjes helpen

Eten volgens de seizoenen betekent ook niet per se dat je dieet voor 100% uit seizoensproducten bestaat. Ik ben van mening dat het belangrijker is om bewust te worden van wat we eten en te kiezen voor wat mogelijk en haalbaar is.

Het toevoegen van enkele seizoensproducten kan al een verschil maken voor onze gezondheid, die van de planeet en om onze lokale voedselindustrie te ondersteunen.

Zo start je met eten volgens de seizoenen

Seizoenskalender: groenten en fruit van het seizoen

Een van de eerste vragen die je wellicht hebt wanneer je (meer) wilt eten volgens de seizoenen is: welke producten kan ik het beste kunt eten in welke maanden?

Hieronder kun je een gratis seizoenskalender downloaden. Hierin vind je een overzicht per seizoen van de seizoensgroenten en fruit die in Nederland beschikbaar zijn.

cover van seizoenskalender
 

Duurzame keuzes maken

Als je zoveel mogelijk volgens de seizoenen wilt eten en de duurzame keuzes wilt maken kun je beginnen met het kijken naar de etiketten van de producten die je koopt. Zo staat er meestal vermeldt uit welk land het product komt.

Door te kiezen voor producten uit Nederland of Europa, zorgt je ervoor dat je een bewustere keuze maakt als het gaat om jouw voedsel.

Locale producten kopen

Naast het feit dat eten volgens de seizoenen ons helpt om duurzamer te denken en bewustere keuzes te maken, kan het ons ook helpen om onze voedselgemeenschappen te ondersteunen door seizoensproducten te kopen van lokale bedrijven en initiatieven.

Waarom zou je dit doen?

  1. Je steunt jouw lokale economie

  2. Het kan een goedkopere optie zijn, vooral wanneer je producten rechtstreeks van telers en producenten koopt

  3. Voedsel zal waarschijnlijk verser zijn, omdat het na de oogst niet nog voor langere tijd vervoerd hoeft te worden

  4. Je weet waar producten vandaan komen en je meer kunt ontdekken over de verhalen en mensen erachter

Waar koop je lokale seizoensgroenten en fruit?

Lokaal voedsel koop je onder andere bij voedselcoöperaties, CSA's, lokale boeren en markten. Ik zal deze hieronder kort toelichten en een aantal handige linkjes delen.

  • Voedselcoöperaties zijn winkels die in eigendom zijn van en gerund worden door leden van een gemeenschap en die vaak voornamelijk lokale producten verkopen.

  • Een CSA is een Community Supported Agriculture, vaak vertaald naar gemeenschapslandbouw. CSA’s verbinden burgers en boeren. vaak via lidmaatschappen of abonnementsboxen. Via deze website vind je een lijst met CSA's in Nederland.

  • Sommige lokale boeren verkopen hun producten rechtstreeks aan hun klanten, via bijvoorbeeld een abonnementsbox, een boerderijwinkel of kraam. Via deze link voor een lijst met biologische boerderijen in Nederland.

  • Een boerenmarkt is een geweldige plek om kennis te maken met lokale telers, boeren en andere voedselbedrijven. Klik hier voor een overzicht van boerenmarkten in Nederland.

Op deze website vind je een algemeen overzicht met adressen in Nederland waar je lokaal en biologisch geproduceerde producten kunt kopen.

Vergeten groenten

Een leuke manier om meer seizoensgroenten te eten en je dieet diverser te maken, is door je te verdiepen in vergeten groenten.

Vergeten groenten zijn groenten die niet op commerciële schaal worden verbouwd en meestal niet worden aangeboden door grote supermarktketens. Omdat velen van ons niet meer weten dat deze groenten bestaan, hebben ze de term 'vergeten groenten' gekregen.

Een beperkt dieet

Wist je dat het eten dat op grote schaal geproduceerd wordt slechts een beperkte hoeveelheid is van de verschillende soorten voedsel die er bestaan?

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties bestaat 75% van wat we wereldwijd eten uit slechts 12 soorten planten en vijf soorten dieren. Terwijl er wel tienduizenden eetbare voedingsmiddelen zijn.

Het introduceren van meer vergeten groenten is een mooi begin om meer te leren over wat we kunnen eten en ons dieet diverser maken.

Welke vergeten groenten bestaan er?

Hoe kom je er nu achter welke vergeten groenten er verbouwd kunnen worden in het land waar jij woont? Je kunt natuurlijk Google gebruiken om hierachter te komen. Je kan ook mensen uit je omgeving vragen of ze zich herinneren welke groenten er vroeger gegeten werden.

Ook kunt je kijken wat er op boerenmarkt te verkrijgbaar zijn. Dit zijn vaak de plekken waar meer verschillende soorten groenten worden aangeboden.

Een aantal vergeten groenten die ik heb herontdekt heb zijn onder andere: schorseneren, aardpeer, eeuwig moes en brave hendrik.

Wildplukken

Door middel van wildplukken kun je ook meer seizoensproducten toevoegen aan je maaltijden. Wildplukken is ook een mooie manier om meer te leren over de planten die om je heen groeien en kun je geld besparen voor je maaltijden.

Een paar dingen die belangrijk zijn om in gedachten houden:

  • Zorg er altijd voor dat je 100% zeker weet dat het veilig is om een bepaalde plant te eten. Sommige planten hebben look-a-likes die oneetbaar of zelfs giftig kunnen zijn. Tijdens een wildplukcursus of plantenwandeling kun je op een veilige manier kennis maken met de eetbare planten in jouw omgeving.

  • Pluk nooit meer dan je nodig hebt en laat altijd genoeg planten staan.

  • Zorg ervoor dat de plant die je wilt plukken niet bedreigd is.

  • Zorg dat het legaal is om te wildplukken in een gebied en pluk nooit op plekken waar je geen toestemming hebt van de landeigenaar.

  • Laat geen sporen achter en verstoor de omgeving niet

  • Zorg ervoor dat de planten die je plukt niet op vervuilde grond groeien.


Ik hoop dat dit artikel je inspiratie, inzichten en handvatten heeft kunnen bieden om meer volgens de seizoenen te eten en lokale voedselinitiatieven te ontdekken. Heb je aanvullende tips of inzichten? Deel ze gerust in de comments! :)

Dit artikel vind je wellicht ook interessant:

Hoe De Seizoenen Ons Welzijn Kunnen Beïnvloeden

 
Vorige
Vorige

Cabiner in Drenthe: Wintermagie op de Drentsche Aa

Volgende
Volgende

Droomkussen DIY - Een Kruidenkussen Voor Een Fijne Nachtrust