Hoe De Seizoenen Ons Welzijn Kunnen Beïnvloeden + Tips

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je je in verschillende seizoenen anders kunt voelen. Wellicht voel jij je energieker in de lente of zomer, of voel je meer inspiratie in de herfst. Misschien hou je van de geborgenheid van de winter, of voel jij je juist somberder in dit seizoen.

De veranderingen in temperatuur, hoeveelheid daglicht en zelfs de kleuren van de natuur hebben namelijk invloed op onze stemming, energie en algehele welzijn.

In dit artikel ga ik dieper in op hoe de seizoenen van invloed op ons zijn, wat de grotere thema’s, kansen en uitdagingen zijn. En geef ik tips en ideeën die je kunt toepassen om de voordelen van elk seizoen volledig te kunnen benutten.


vrouw zit op een steiger aan een bergmeer

Foto door: Anya Berkut

Klik hier om naar een specifiek seizoen te gaan: WINTER - LENTE - ZOMER - HERFST

Winter

De energie van de winter

De winter is een periode van rust en introspectie. De dagen zijn kort en de nachten lang. De natuur valt in een diepe winterslaap en het landschap verstilt.

Dit seizoen uitnodigt ons uit om te vertragen en meer naar binnen te keren. Het is de ook de perfecte periode om jezelf te laten dromen en te ervaren wat zich aandient dat later tot bloei wil komen.

De winter biedt ons een kans om op te laden, een stapje verder de diepte in te gaan, te ontdekken wat we echt belangrijk vinden en dit te koesteren, in afwachting van de wedergeboorte van het licht in de lente.

Tip: Vertraag je pas

De winter vraagt ons om het wat langzamer aan te doen. Wanneer we de meer-dan-menselijke wereld observeren, zien we dat niet alles eeuwig doorgroeit en dat er momenten zijn waarop de natuur in rust is.

Als je deze energie omarmt, kun je meer in harmonie komen met het ritme van de natuur. Geef jezelf de tijd om te reflecteren, te herstellen en te genieten van momenten van stilte en kalmte.

Tip: Laat jezelf dromen

Houd tijdens dit seizoen een (digitaal) dagboek bij om je dromen, visioenen, inzichten en wensen in op te schrijven. Trek wat tijd uit, bijvoorbeeld elke week of maand, om jezelf te laten dromen en op te schrijven wat er in je naar boven komt.

Wil je dieper connecten met je dromen en jouw onderbewuste? In deze blogpost lees je hoe je een droomkussen maakt met verschillende kruiden.

winter kaarsen boek
winter welzijn

Uitdagingen tijdens de winter

De kortere dagen en langere nachten resulteren in minder blootstelling aan natuurlijk daglicht, waardoor de productie van serotonine, een chemische stof in de hersenen die invloed heeft op onze stemming, daalt. Dit kan gepaard gaan met gevoelens als somberheid, vermoeidheid en minder motivatie. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot een winterdepressie, ook wel seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) genoemd.

Het gebrek aan zonlicht kan ook resulteren in een tekort aan vitamine D, wat ons immuunsysteem kan beïnvloeden. Het is dus niet vreemd dat de kans op verkoudheid en griep toeneemt in de winter. Dit komt ook omdat we meer tijd met anderen binnenshuis doorbrengen. En het feit dat virussen beter gedijen wanneer het weer kouder is.

Tip: Mindful winterwandelen

Naar buiten gaan in de winter is essentieel. Zo krijgen we meer blootstelling aan licht en door beweging krijg je meer energie. Het is ook bevorderlijk voor je humeur en om stress te verminderen.

Daarnaast is mindful, of wel bewust, buiten zijn belangrijk voor een diepere connectie met het seizoen. Als je last hebt van somberheid of SAD kan deze manier van in de natuur zijn je gemoedstoestand flink verbeteren.

Je kunt dit doen door met aandacht en via je zintuigen jouw omgeving in je op te nemen. Wat neem je waar? Wat kun je voelen, ruiken en wellicht zelfs proeven? Waar voel jij je naar toegetrokken? Zijn er aspecten van je omgeving die je dieper wilt ontdekken? Laat jezelf nieuwsgierig zijn en probeer open te staan voor wat er op komt.

Tip: Ondersteun je immuunsysteem met voeding

Om jezelf en je immuunsysteem zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen in de winter is het belangrijk om seizoensproducten aan je maaltijden toe te voegen.

Eet gedurende de winter voedingsmiddelen in de kleuren van het seizoen, namelijk (donker)blauw, paars, groen en zwart. Enkele voorbeelden hiervan zijn aardperen, spitskool, rode kool, bieten, spruitjes, uien, radijs, boerenkool, zwarte bonen en kidneybonen.

Lente

De energie van de lente

De lente staat in het teken van groei en vernieuwing. Bloemen beginnen te bloeien, bomen krijgen nieuwe bladeren, en dieren komen uit hun winterslaap. Het is een tijd waarin de natuur tot leven komt, dagen langer worden, en de energie van de zon ons meer naar buiten trekt.

Gedurende dit seizoen voelen veel mensen nieuwe energie en ideeën opborrelen. De lente biedt de perfecte gelegenheid voor persoonlijke groei en het zetten van nieuwe doelen, geïnspireerd door de ontwakende wereld om ons heen.

De lente is ook een periode van transitie, waarin we van de rust, geborgenheid en donkerte van de winter naar de levendigheid, openheid en het licht van de lente bewegen.

Tip: Zet nieuwe doelen

Schrijf je ideeën, wensen en dromen voor het nieuwe jaar op. Maak een lijst van specifieke en haalbare doelen op verschillende gebieden van je leven. En maak deze plannen concreet. Hierdoor krijg je richting en motivatie voor de komende maanden.

Tip: Houd een voorjaarsschoonmaak

Breng het thema van vernieuwing ook door in je omgeving door middel van een grondige lenteschoonmaak. Ruim op, verwijder stof en organiseer je huis. Zijn er spullen die je niet langer nodig hebt? Geef ze aan een ander, doneer ze of recycle ze. Een schoonmaak kan ook zorgen voor een heldere geest.

lente bloesem
lente picnic bloemen

Uitdagingen tijdens de lente

De transitie van winter naar lente kan ook een aantal uitdagingen met zich mee brengen. Waar de winter ons vraagt om naar binnen te keren, vraagt de lente ons om langzaam weer naar buiten toe te treden.

In deze periode kunnen veel mensen last hebben van vermoeidheid. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat we onszelf uit onze ‘winterslaap’ moeten halen. Maar ook door het toenemende licht wat voor sommige mensen als intens ervaren kan worden, kunnen we vermoeid raken.

Het kan dus zijn dat ons lichaam wat extra support nodig heeft om zich aan te passen aan de langere dagen, veranderende temperaturen en nieuwe energie van de lente.

Tip: Maak je lichaam wakker

Wanneer we uit de winter komen kunnen we ons wat traag of futloos voelen. Een makkelijke en effectieve manier om je lichaam letterlijk wakker te maken, is door middel van lymfedrainage massage. Ik maak zelf gebruik van dit boek, waar makkelijke oefeningen in staan met duidelijke instructies en plaatjes.

Tip: Gebruik lente kruiden

Veel eetbare planten en kruiden die tijdens de lente beginnen te groeien werken reinigend en stimuleren ons lichaam om alles weer te laten stromen. Dit kan ons helpen om moeheid en futloosheid tegen te gaan. Hieronder vind je twee recepten met lente kruiden:

Maak een kruideninfusie van brandnetel en rode klaver.

Geniet van een kopje paardenbloemthee.

Zomer

De energie van de zomer

In de zomer bereikt de natuur haar volle potentieel. De dagen zijn lang waardoor we volop kunnen genieten van het buitenleven. De overvloed aan licht en warmte geeft ons energie en vitaliteit. Het is een seizoen van vrijheid en avontuur. De zomer herinnert ons eraan om te genieten van het moment.

Tijdens de zomer staat alles in volle bloei. Wat het ook de perfecte tijd maakt om stil te staan bij wat je gedurende het eerste half jaar allemaal hebt ervaren en bereikt.

Tip: Gebruik de kracht van de zon

Wist je dat je de warmte van zonlicht kunt gebruiken om een thee te zetten? Dit is een onwijs mooie manier om in verbinding te komen met de kracht van de zon. In dit artikel leg ik uit hoe je een zonnethee maakt met zomer kuiden.

Tip: Journaling in de zomer

Gebruik dit seizoen om te reflecteren op het afgelopen half jaar. De zomerwende is bijvoorbeeld een prachtig moment om dit te doen. Je kunt hier ook een jaarlijks terugkerend ritueel van maken.

Reflecteer ook op wat er wellicht nog nodig is om wensen en doelen waar te maken die nu nog niet bereikt zijn. Zijn er bepaalde gedachten of gewoontes die mag veranderen? En hoe kun je dit bewerkstelligen? Wat is er nog nodig?

zomer tips
zomer bos

Uitdagingen tijdens de zomer

De zomer kan voor vele een gevoel van vreugde met zich meebrengen. Maar dit seizoen kan ook zorgen voor overbelasting, vermoeidheid en frustratie. Een zomer burn-out is iets waar veel mensen mee kampen.

Dit seizoen brengt zoveel mogelijkheden met zich mee. Voor sommige kan dit leiden tot een gevoel van ‘moeten’ waardoor we teveel van onszelf kunnen vragen.

De intensiteit en hitte van de zomer kan leiden tot uitdroging. Fysieke uitdroging kan zich manifesteren als een droge huid, droog haar, stijve spieren en een verslechterde vertering. Maar dit kan zich ook psychisch uiten als stress en uitputting.

Tip: Zorg voor rust in je hoofd en lijf

Neem voldoende rust in de zomer. En zorg dat je ook echt momenten neemt waarbij zowel je lichaam als geest tot rust kunnen komen. Netflixen of scrollen op social media kan voelen als ontspanning maar deze activiteiten vragen veel van onze mind.

Enkele voorbeelden van rustmomenten die ook onze geest ontspannen zijn: een luchtig boek lezen in de buitenlucht, mediteren, rustig wandelen, iets creatiefs doen, zwemmen en gewoon even lekker lummelen.

Ook is voldoende slaap natuurlijk erg belangrijk. Zorg ervoor dat je na 9 uur al je schermen uitzet. Dit helpt om overstimulatie te voorkomen.

Tip: Blijf gehydrateerd

Deze tip spreekt misschien voor zich, maar ik denk dat het nooit te vaak benoemd kan worden. Elke dag voldoende drinken is zo belangrijk voor je algehele welzijn.

Daarnaast kan bepaald voedsel ons ook ondersteunen. Zo zijn bijvoorbeeld komkommer, radijsjes, bleekselderij, worteltjes, sla, munt, kamille, waterkers, venkel en vers fruit, onwijs hydraterend.

Herfst

De energie van de herfst

De herfst is een tijd van verandering en loslaten. De bladeren verkleuren naar prachtige tinten rood, oranje en geel. Dit seizoen geeft vaak een gevoel van rust en sereniteit. De temperatuur koelt af en we trekken ons vaker terug in de warmte van ons huis.

Herfst nodigt ons uit om stil te staan bij wat we hebben bereikt. Het is ook een tijd van loslaten en voorbereiding, waarin we ons mentaal en fysiek klaarmaken voor de winter die voor de deur staat.

Tip: Laat los

De herfst herinnert ons eraan dat loslaten soms nodig is om verder te kunnen komen. Vraag jezelf af wat jij mag loslaten dit seizoen.

Zijn er bepaalde dingen die je niet langer dienen? Zijn er dingen in je leven die tot een einde mogen komen? Of bepaalde situaties of personen waar je afscheid van wilt nemen?

Tip: Blijf warm

Warm blijven tijdens de herfst is belangrijk om tijdens dit seizoen te aarden en in balans te blijven. Je kunt dit doen door te zorgen dat je warm genoeg gekleed bent, maar ook door middel van voedsel, specerijen en kruiden.

Enkele voorbeelden hiervan zijn bieten, wortelen, knoflook, prei, ui, pastinaak, pompoen, havermout, quinoa, tarwe, tempeh, linzen, boter, yogurth, amandelmelk, havermelk, anijs, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, gember, nootmuskaat, mosterdzaad en rozemarijn.

herfst welzijn tips
herfst loslaten

Uitdagingen tijdens de herfst

De herfst is een tijd van subtiele veranderen. Het is een periode van transitie net als de lente. We bewegen ons van de wante en intensiteit van de zomer langzaam naar het donker en de rust van de winter. Deze periode van verandering kan turbulent en kwetsbaar voelen.

Hierdoor kunnen er uitdagingen ontstaan op het gebied van mentale gezondheid. Piekeren, angsten en onzekerheden kunnen vergroot worden tijdens dit seizoen. We kunnen ons ook uit balans voelen en ongegrond.

Tip: Kom uit je hoofd

Tijdens de herfst is het belangrijk om uit je hoofd te komen en meer connectie met je lijf te maken. Dit helpt om overthinking en angst tegen te gaan. Misschien heb je bepaalde rituelen of practices die je graag doet om meer in je lijf te komen.

Ik ga bijvoorbeeld graag naar buiten. De natuur is voor mij de plek waar ik mijn gedachtes kan loslaten en tot rust kom.

Tip: Zorg voor extra aarding

Jezelf gronden en zorgen voor meer aarding kan je helpen om stabiliteit te vinden te midden van de veranderende energieën van de herfst. Aarden kan op veel verschillende manieren en ik wil je uitnodigen om een vorm te kiezen die bij jou past.

Aarden kan bijvoorbeeld door middel van een korte visualisatie waarbij je je voeten stevig op de vloer zet en visualiseert dat er wortels uit je voeten groeien die je stabiel maken en gegrond. Maar ook door met je blote voeten op de aarde te lopen, te tuinieren met blote handen, of ademhalingsoefeningen en meditatie.

Omarm de seizoenen

In deze blogpost hebben we verkend hoe de seizoenen onze welzijn beïnvloeden. Van de levendigheid van de lente tot de verstilling van de winter, elk seizoen biedt unieke kansen en uitdagingen voor onze mentale, fysieke en emotionele gezondheid.

Door bewust te zijn van deze invloeden en praktische strategieën toe te passen, kunnen we ons welzijn versterken en optimaal profiteren van de kracht van elk seizoen.


Hoe voel jij je in de verschillende seizoenen. Zijn er bepaalde momenten waarop jij je het beste voelt? En in welk seizoen merk jij dat je lichaam en geest extra ondersteuning kunnen gebruiken?

Leestip:

Leven volgens de seizoenen, wat is het en hoe pas je dit toe in je dagelijkse leven op een manier die bij jou past? In dit artikel behandel ik deze vragen.

 
Vorige
Vorige

Leuke Weetjes Over De Grote Bonte Specht | Boskennis #2

Volgende
Volgende

Recensie: Winter - Laura Galloway | Boekrecensies